De Psycholoog

Mijn naam is Sandra Veenstra (1966). Ik ben in 1989 afgestudeerd in de klinische psychologie aan de Rijksuniversiteit in Leiden. Daarna heb ik een postdoctorale opleiding gevolgd tot psychotherapeut (BIG register nr 09048827016) en klinisch psycholoog (BIG register nr 99048827025). Ook heb ik het opleidingstraject tot cognitief gedragstherapeut en EMDR practitioner afgerond.
Tijdens mijn studie en de daarop volgende 18 jaar werkervaring in algemene ziekenhuizen heb ik mij gespecialiseerd in de somatopsychologie (psychologische klachten samenhangend met lichamelijke klachten) en de psychosomatiek (psychologische problemen die lichamelijke klachten mee in stand houden). Begin 2008 ben ik overgestapt van het ziekenhuis naar het werken in een eigen praktijk. Ik ben op verschillende manieren actief in onderwijs en ik publiceer. Ik ben o.a. supervisor en leertherapeut voor gedragstherapeuten in opleiding.
Verder ben ik actief in het vernieuwen en verbeteren van de behandeling van chronische pijn en fantoompijn. Hierbij pas ik recente kennis over de hersenen (neuropsychologie) toe en maak daarbij een vertaling naar praktische toepassingen bij de behandeling. Het brein blijkt een belangrijke rol te spelen bij chronische pijn.
Mijn wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van fantoompijn met EMDR heeft me expertise gegeven zowel op gebied van fantoompijn en op het gebied van de toepassing van EMDR bij chronische pijn. Inmiddels heb ik op meerdere congressen in binnen- en buitenland gesproken naar aanleiding van mijn wetenschappelijk onderzoek naar de toepassing van EMDR bij pijn en verzorg ik workshops op dit gebied.